Azofra kert

A fűnyíráson túl - Ügyfél vagy ember?

2017. július 17. - Feno

Az üzleti életben való tevékenységeim kapcsán sokféle szerepben voltam már. 
Voltam értékesítő, ügyfél, melós, telemarketinges, szakember, specialista, megfigyelő, coach, HR-es stb.

Amiről ebben a cikkben írni akarok az a szakember és az ügyfél kapcsolata egy adott munka kapcsán.

Az ügyféllel való első kapcsolatfelvétel általában nagyon meghatározó.
Erre az 5 évig tartó telekommunikációs karrierem során nagyon oda is figyeltem és láttam, hogy legtöbbször működik a rendszer. Ha én kedves vagyok az ügyféllel, akkor Ő is velem.
Aztán persze voltak pofonok is, amik abból adódtak, ha valami "elromlott" az ügyfél és köztem. Reklamáltak, elégedetlenkedtek, annak ellenére, hogy én "jófej" voltam. Hmmm, akkor lehet, hogy ez nem lineáris?

Ami változott bennem az "előző karrierem" óta, hogy nem akarok semmit az ügyféltől. Nincsen elképzelésem arról, hogy az adott ügyfél kapcsán mennyi jutalékot akarok bezsebelni, milyen szolgáltatást akarok neki eladni, hanem egyszerűen a vele való kapcsolatot, kommunikációt egy közönséges beszélgetésként élem meg, amiben érdekel az ügyfél, kíváncsi vagyok arra, hogy ki ő? honnan jött? Mik az elképzelései és hogy milyen munkát szeretne velem elvégeztetni?

A legfőbb különbség a két dolog között, hogy az egyik esetben (ahogy régen csináltam) a fejemben rengeteg elképzelés volt, hogy az adott ügyfél nekem mire lesz jó, én mit fogok tudni neki eladni és ezáltal egyrészt rengeteg buktatója volt a sztorinak, másrészt az ügyfélről a vele való ügyfél-értékesítő kapcsolatban nem tudtam meg semmit. Lehet, hogy az igényeit gépiesen egy lista alapján felmértem, de az értékesítői folyamatok labirintusában, általában egyik kérése sem volt teljesíthető abban a formában ahogyan Ő elképzelte, hanem csak úgy ahogy ez a cég fejében megfogalmazódott. Amit nehéz volt átültetni a valóságba.

Ami számomra a két dolog közötti váltást meghozta az az igény bennem, hogy az ügyfelet ténylegesen meghallgassam és meghalljam mit szeretne. Mikor ezt a gyakorlatban elkezdtem alkalmazni, akkor sok meglepő dolog történt. A kommunikáció fesztelenebb és természetesebb lett. Nem kellett alkalmaznom értékesítési technikákat és nem volt számomra elkeserítő, azaz nem éltem meg csalódásnak ha egy üzlet nem jött létre, hanem az is csak egy lehetséges konklúziója volt minden beszélgetésnek, kapcsolatnak. 

Ezt a fent leírt különbséget valahogy úgy tudtam megfogalmazni, hogy eleinte az ügyfélben csak egy tárgyat láttam akin keresztül meg akarom valósítani a saját céljaimat. Ebben ugye nem igazán szerepel a másik ember.
Most pedig az ügyfélben az embert keresem. Rá vagyok kíváncsi. Nem csak a meló érdekel.
Gyakran tapasztalom például, hogy egy munkát sokkal szívesebben vállalok, ha mondjuk megtudok pár egyéni dolgot az ügyfélről. Egy 10 éve elhanyagolt kert kitakarításánál például sokkal érintettebbnek érzem magam, ha az ügyfél megoszt velem pár információt. Olyan lesz ettől a munka, mintha magamnak csinálnám.

A kullancsok és az előrelátás

Jópár éve téma a szabadban bárhol megtalálható és sok betegséget okozó kullancsok jelenléte.

Én második éve foglalkozom fűnyírással és ez idő alatt nagyon sok elhanyagolt kertben jártam, de nem találkoztam kullanccsal. A legtöbb munkám a Velencei tó környékén volt, vagyis ebben a tekintetben ez az információ a fenti terület tekintetében megnyugtató.

Ettől függetlenül van egy pár természetes módszer, melyekkel meg tudjuk előzni a kullancsok feleslegesen magas számú elterjedésének az esélyét a kertünkben.

Tudjuk, hogy a kullancsok a sűrű, nedves aljnövényzetet szeretik és hogy maximum 1,5 méter magasra másznak fel, vagyis általában ne a fákon keressük őket. Annál inkább az elhanyagolt kertekben.
Ebből kiindulva: gyakori fűnyírással, a kertben tárolt felesleges lom és zöldhulladék eltávolítása, elszáradt fák kivágása az első lépés tavasszal.

A kullancsok tavasztól késő őszig aktívak. Ezen időszakon belül pedig reggel és este mozognak többet, mert a közvetlen napsütést, vagyis a nagy meleget nem szeretik.

A kullancsokat a kisállatok és a háziállatokat is behordozhatják a belső kertekbe. A kisállatok ellen (pl: sün) megoldás lehet ha a kertünket megfelelő keritéssel vesszük körbe, amelyen nen tud bejutni egy kisállat.

A másik eset, mikor a kullancs keres magának új terültet, ami nem jellemző ezekre az állatokra, a csekély helyváltoztatási igényük miatt. Ekkor egy, a növényzettől eltérő (pl: murvás) résszel vehetjük körbe a kertet. Ezen a murvás részen a kullancsok nem szívesen fognak átmenni főleg akkor ha a napon a murva felmelegszik.

Összel sem érdemes annyiban hagyni a kerttel kapcsolatos munkálatokat, mert a következő év kullancs-termését határozhatjuk meg vele. A lehullott levelek összeszedésével és elszállításával kihúzhatjuk a kullancsok lába alól a talajt, mert ezek az állatok pont az ilyen helyeket kedvelik.

További információk:
Azofra Kert
https://www.facebook.com/azofrakert

Fűnyíró, Fűkasza vagy Szakember?

Gyakori kérdés egy kert vagy telek esetén, hogy fűnyírót vagy fűkaszát szerezzen be a tulajdonos a fű gondozásához.

Lentebb összegyűjtöttük mindkét választás előnyeit:

Fűkasza előnyei:
- Mindenhová odafér, nem kell külön szerszám a szegélyekhez, szélekhez
- A damilos fűkasza használata kisebb baleseti veszélyeket rejt mint a fűnyíró használata
- A nagyobb kövek, kemény tárgyak nem teszik tönkre a fűkaszát, amíg a fűnyírót kését igen
- Beszerzése olcsó
- "Bármekkora" "fűvel" megbírkózik (max: 50 cm-t érdemes vele vágni, bár az ilyen magasságú zöld terület már nem nevezhető fűnek)
- Izgalmas vele dolgozni

Fűnyíró előnyei:
- Egységesebb fű, kiszámíthatóbb fűmagasság
- Kevésbé fárasztó vele dolgozni
- A fű gyűjtése, mulcsolása megoldott

Konklúzió:
A fűkasza az összes olyan telekre, kertbe jó választás, ahol a tulajdonos nem akar tökéletes füvet. 
A fűnyírót pedig a jól kiszámítható, folyamatos fűnyírást végző tulajdonosok kertjébe javasoljuk.

A harmadik megoldás, hogy a tulajdonos már az elején megspórolja ezt a kiadást és kertészt vesz igénybe a kertrendezési, fűnyírási feladatok ellátására.
Ez kisebb kerteknél, főleg nyaraló övezetben kézenfekvő megoldás, ahol a tulajdonos nem tud 1-2 hetente időt szakítani a fűre, vagy ha tudna se azért megy le a nyaralójába.

Az Azofra Kertészet a fűnyírásban, sövénynyírásban és a kertrendezésben is tud Önnek segíteni.

Elérhetőség:
Azofra Kert
https://www.facebook.com/azofrakert

Az elhanyagolt fűvel csak a gond van

Gyakran látunk elhanyagolt fűves területet nyaraló övezetben, de előfordul lakott területen lévő családi házaknál is.

Viszont az elhanyagolt fűvel csak a gond van, de egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, hogy ez bekövetkezzen.

 Az életünk manapság még annyira sem kiszámítható, mint a fű növekedése ezért a fűnyírás gyorsan kolonccá válhat, ha életünk kicsit is kiesik a megszokott kerékvágásból.
Bár, ha jobban meggondolom a megszokott kerékvágásban is kolonccá válhat.

 

A természet pedig érdekes módon pont akkor igényli a legjobban a törődést, amikor a legtöbbet ad a magából.

A fű viszont, mint "érző lény", nem kíván sokat csak egy kis törődést.
Ki van téve egész évben az időjárásnak, az emberek talpának és igazából ezért nem kér sokat.

Mi sem természetesebb annál mint fáradtan leheveredni egy puha, selymes fűbe. Jobb esetben a hangyákat is megússzuk, de ezért legalább egy picit tenni kell.

A rövidtávú gondoskodás az egyszerűbb:
Vágjuk le 1,5 - 3 hetente a füvet, típustól, esőzéstől függően és a száradásnak induló területet locsoljuk, ha azt látjuk, hogy már 1-2 hete nem esett az eső.

Következő cikkünkben a fűnyíró kontra fűkasza kérdést feszegetjük.

További információk:
Azofra Kert
https://www.facebook.com/azofrakert