Azofra kert

Azofra kert

A kullancsok és az előrelátás

2017. június 10. - Feno

Jópár éve téma a szabadban bárhol megtalálható és sok betegséget okozó kullancsok jelenléte.

Én második éve foglalkozom fűnyírással és ez idő alatt nagyon sok elhanyagolt kertben jártam, de nem találkoztam kullanccsal. A legtöbb munkám a Velencei tó környékén volt, vagyis ebben a tekintetben ez az információ a fenti terület tekintetében megnyugtató.

Ettől függetlenül van egy pár természetes módszer, melyekkel meg tudjuk előzni a kullancsok feleslegesen magas számú elterjedésének az esélyét a kertünkben.

Tudjuk, hogy a kullancsok a sűrű, nedves aljnövényzetet szeretik és hogy maximum 1,5 méter magasra másznak fel, vagyis általában ne a fákon keressük őket. Annál inkább az elhanyagolt kertekben.
Ebből kiindulva: gyakori fűnyírással, a kertben tárolt felesleges lom és zöldhulladék eltávolítása, elszáradt fák kivágása az első lépés tavasszal.

A kullancsok tavasztól késő őszig aktívak. Ezen időszakon belül pedig reggel és este mozognak többet, mert a közvetlen napsütést, vagyis a nagy meleget nem szeretik.

A kullancsokat a kisállatok és a háziállatokat is behordozhatják a belső kertekbe. A kisállatok ellen (pl: sün) megoldás lehet ha a kertünket megfelelő keritéssel vesszük körbe, amelyen nen tud bejutni egy kisállat.

A másik eset, mikor a kullancs keres magának új terültet, ami nem jellemző ezekre az állatokra, a csekély helyváltoztatási igényük miatt. Ekkor egy, a növényzettől eltérő (pl: murvás) résszel vehetjük körbe a kertet. Ezen a murvás részen a kullancsok nem szívesen fognak átmenni főleg akkor ha a napon a murva felmelegszik.

Összel sem érdemes annyiban hagyni a kerttel kapcsolatos munkálatokat, mert a következő év kullancs-termését határozhatjuk meg vele. A lehullott levelek összeszedésével és elszállításával kihúzhatjuk a kullancsok lába alól a talajt, mert ezek az állatok pont az ilyen helyeket kedvelik.

További információk:
Azofra Kert
https://www.facebook.com/azofrakert

A bejegyzés trackback címe:

https://azofra.blog.hu/api/trackback/id/tr1512583879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása